Lastbil läcker diesel och personbil har kört av vägen på E12 i Umfors och Hemavan

Med vinterns början i norra Sverige har det resulterat i att vägar blir halkiga och osäkra tills de har hunnit sandas. Umfors som ligger i Storuman samt Hemavan är områden som har fått känna på isiga vägar och kärfält den senaste tiden då kylan har tilltagit betydligt.

Räddningstjänsten i Storuman larmades under gårdagen om att ett farligt utsläpp av diesel som läckte ifrån en lastbil som kört av vägen på E12. Orsaken till olyckan är ännu inte fastställd. Det uppskattas ha läckt ut flera hundra liter diesel vilket är en svår uppgift att sanera för att det inte skall påverka miljön negativt i någon större grad.

Även längre upp på E12:an vid Hemavan så inträffade en olycka där enligt uppgifter från SOS Alarm en personbil kört av vägen. Det finns i nuläget ingen information om möjliga skador på de involverade privatpersonerna.

Många billister och yrkeschaufförer i norra Sverige väljer som tur är att sätta på sina dubbdäck tidigare än lagfört datum då risken för isiga vägar är större än i övriga Sverige. Dock får man som tidigast sätta på vinterdäck den 1:a oktober och ha dem ända fram till 15:e april enligt Transportstyrelsens regler. Stora distributörer som fraktar diesel och olja kontrollerar ständigt sin transporter och är i sin tur certifierade av sina leverantörer. NB Oljor i Sala är inget undantag. Företaget värderar nämligen säkerhet högt och garanterar därför alltid trygg service. Något som också är en av de garantier de utlovar på sin hemsida.